4 april 2023

Bouw Zonnepark De Dreef van start

Het startschot is gegeven voor de bouw van Zonnepark De Dreef in Valthermond. Samen met PerPetum Energy heeft PowerField het eerste zonnepaneel gelegd. Later dit jaar wordt de bouw afgerond, waarna het zonnepark genoeg energie opwekt voor 3.800 gemiddelde Nederlandse huishoudens.

Het zonnepark is ontwikkeld door en in eigendom van PowerField en wordt gebouwd door PerPetum Energy, een Belgische EPC contractor met meer dan vijftien jaar ervaring in zonne-energie. De zonnepanelen worden geplaatst in een oost-west opstelling. Rondom het zonnepark wordt een haag aangeplant die het zicht op de zonnepanelen onttrekt.

Energieopslag

PowerField plaatst batterijen om optimaal gebruik te maken van de netcapaciteit in Nederland. Deze oplossing maakt het mogelijk om energie die wordt geproduceerd door een zonnepark op te slaan in een batterij. Op de tijdstippen wanneer veel vraag is naar energie kan via de batterij in de behoefte worden voorzien van duurzame stroom. Op deze manier worden de capaciteitsproblemen die zich voordoen binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk verminderd.

Het zonnepark in Valthermond wordt aangevuld met een batterij van 12 megawattuur, waar duurzame energie in wordt opgeslagen. Dit is PowerField’s eerste project waarbij een zonnepark wordt gecombineerd met energieopslag.

Daarbij wordt Zonnepark De Dreef aangesloten op de bestaande aansluiting van PowerField’s zonnepark in Emmen. Normaal gesproken zou De Dreef pas in 2028 kunnen worden aangesloten op het net, maar dankzij deze oplossing is dit in 2023 al mogelijk.

Tijdgebonden contract

In 2022 zijn Enexis Netbeheer en PowerField een pilot gestart, waarbij PowerField een flexibele toegang heeft tot het elektriciteitsnet op momenten dat daar capaciteit beschikbaar is. Voor Zonnepark De Dreef betekende dit dat de bestaande vaste aansluiting op momenten werd verkleind, waardoor transportcapaciteit beschikbaar is gekomen voor aanvragers die op de wachtlijst staan. Om dit mogelijk te maken, maakt PowerField gebruik van de batterij om hierin het op piekmomenten teveel aan opgewekte stroom op te slaan.

PowerField Zonnepark Valthermond De Dreef

Van links naar rechts: William Maathuis (On-Site Manager PerPetum Energy), Andre Rommers (Project Manager Execution Phase PowerField), Jochum van Grinsven (Project Manager PowerField) en Merijn Van Vlimmeren (Senior Project Manager PerPetum Energy)

“We zijn verheugd om de bouw van Zonnepark De Dreef in Valthermond te starten”, vertelt Jeffrey Janssen, Project Manager bij PowerField. “Dit project is weer een belangrijke stap in onze missie om de overgang naar duurzame energie te versnellen. We zijn blij om samen met PerPetum Energy dit zonnepark te realiseren en kijken uit naar de oplevering.”

“We zijn trots op het vertrouwen van PowerField om de samenwerking met PerPetum Energy voort te zetten met de opdracht voor het bouwen van Zonnepark De Dreef. Met de bouw van dit project levert PerPetum Energy wederom een bijdrage aan het realiseren van PowerField’s ambities. We zijn blij met de voortgang die is geboekt de afgelopen weken en kijken uit naar een verdere succesvolle uitvoering met alle betrokken partijen.” aldus Merijn van Vlimmeren, Senior Project Manager bij PerPetum Energy.