1 februari 2023

De Volkskrant | Zonneparkbouwer Powerfield haalt half miljard op voor investeringen in accu’s en zonneweides

Ontwikkelaar van zonneparken Powerfield heeft 500 miljoen euro aan kapitaal opgehaald bij twee buitenlandse investeerders. Het bedrijf, in omvang behorend tot de toptien van Nederlandse zonnebouwers, wil het geld gebruiken om verder te investeren in zonneparken, laadpalen en accu’s.

Powerfield heeft al een groot aantal zonneweides in bedrijf. Als de zon in Nederland volop schijnt, leveren alle panelen van Powerfield gezamenlijk 300 megawatt vermogen, ongeveer tweederde van het vermogen van de kerncentrale van Borssele. De komende jaren moet dit uitgroeien tot 2.000 megawatt.

Met het geld dat nu is opgehaald wil Powerfield de grootste ‘virtuele energiecentrale’ van Europa bouwen. Het bedrijf ziet een belangrijke rol weggelegd voor reusachtige accu’s, waarin een deel van de opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen. Opslag is sinds kort aantrekkelijk omdat nieuwe grote zonneparken nog maar de helft van hun maximale vermogen op het stroomnet mogen lozen. Deze regel is vorig jaar door energieminister Jetten aangekondigd om het elektriciteitsnet te ontlasten.

Lucratief

Tijdelijke opslag in accu’s kan ook lucratief zijn, omdat elektriciteitsprijzen vooral in het voorjaar en de zomer hoger zijn als de zon niet schijnt. In het spel van opwek en opslag ziet Powerfield ook een belangrijke rol weggelegd voor elektrische auto’s, daarom investeert het bedrijf ook in laadpalen.

De investering van 500 miljoen euro komt van de Duitse bank LBBW en de Amerikaanse belegger EIG. Hoeveel elke investeerder bijdraagt, is niet bekendgemaakt.

Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een zonnegrootmacht, vooral dankzij gunstige subsidieregelingen. De sterke opkomst veroorzaakt ook problemen, vooral op zonnige dagen in het voorjaar en de zomer kan het elektriciteitsnet de toevoer van groene stroom nauwelijks aan. Ook heeft de sector moeite om aan voldoende materiaal en personeel te komen.

Powerfield kwam eerder in het nieuws omdat het met de opbrengst van een van zijn zonnevlaktes een noodlijdend ziekenhuis in Groningen financieel wilde steunen met 20 miljoen euro.