3 mei 2024

DvhN | Groene Wieken krijgt eerste zonnepark in lokaal eigenaarschap in Hoogeveen. ‘Dit komt niet overal van de grond’

Het was even doorbijten, maar zelfs met een gebroken sleutelbeen van voorzitter Guus Wessels moest het doorgaan. Vrijdag was het officiële startsein van de bouw van het zonnepark van van energiecoöperatie De Groene Wieken. Projectmanager Jeffrey Janssen noemde het tekenend voor de volharding waarmee de het bestuur dit plan heeft aangepakt. „Want een zonnepark onder lokaal eigenaarschap, dat komt echt niet overal van de grond.”

Het terrein waar volgende week de aanleg van de zonnepanelen echt gaat beginnen ligt nog braak. De graafmachine staat al klaar en wethouder Jeroen Westendorp mag symbolisch de eerst paal slaan, samen met de ‘onthande’ voorzitter Wessels, penningmeester Ger Schuur en projectmanager Janssen van Powerfield.

Lokale beleggers

„Dit is het eerste zonnepark in de gemeente Hoogeveen dat echt voor en door de inwoners is ontstaan”, zegt de wethouder als hij aan het woord is. Ook hij complimenteert het bestuur van de Groene Wieken voor het doorzettingsvermogen. Want het er komt ontzettend veel bij kijken en het vinden van mensen uit de omgeving die een tientje willen beleggen (het minimale instapbedrag) is makkelijker gezegd als gedaan. Zeker omdat sommige belangstellenden dachten dat zij van energieleverancier moesten overstappen bij deelname.

Het Zonnepark Nieuwlande gaat bestaan uit 648 panelen en grenst aan Zonnepark Hollandscheveld dat vanaf de Meerboomweg-Zuid loopt tot aan Nieuwlande. PowerField neemt de ontwikkeling en de bouw van het zonnepark op zich. Na de bouw draagt de zonneparkspecialist het eigenaarschap over aan De Groene Wieken. Het zonnepark is dan in 100 procent lokaal eigendom van de energiecoöperatie en haar leden.

Lening van Energiefonds Drenthe

Groene Wieken koopt het park met geld van de lokale investeerders. De totale investering is 235.000 euro, de leden hebben met elkaar zo goed als 100.000 euro toegezegd, de rest wordt bij geleend. Het project krijgt SCE-subsidie. Wessels: „De SCE-subsidie wordt jaarlijks achteraf uitgekeerd over het opgewekte vermogen wanneer de opbrengst daarvan lager is dan 13,1 ct per kW.”

Wessels hoopt dat de coöperatie voor de lening gebruik kan maken van de provinciale regeling Energiefonds Drenthe. „Dat is nog voordeliger dan de lening die we aanvankelijk op het oog hadden. Het is wachten op de beslissing van Gedeputeerde Staten.”

Lokale duurzaamheid

Niet alleen krijgen de dorpelingen die in het park beleggen hun inleg met rente terug, de winst van het park wordt gebruikt voor lokale duurzaamheidsdoelen. Welk doel gesteund wordt, daar gaan de deelnemers over mee beslissen. „Mensen die nu nog willen instappen in het project, kunnen zich nog aanmelden. Totdat alle financieringen rond zijn”, zegt Wessels.

Voor die tijd wordt het park aangelegd. Janssen: „Met een week of vier moet dat klaar zijn. De oplevering en alle aansluitingen duurt iets langer. Per 1 juli gaat het eigenaarschap over, dan gaan de opbrengsten van het park ook tellen voor De Groene Wieken.”