4 april 2024

GroenLinks bezoekt drijvend Zonnepark Hattemerbroek

Op woensdag 4 april openden we Zonnepark Hattemerbroek voor de fractieleden van GroenLinks Gelderland. We vertelden over het zonnepark, de omgeving en de ontwikkeling hiervan, waarna de fractieleden het zonnepark van dichtbij konden bekijken. 

Duurzame bestemming

Ons zonnepark in Hattemerbroek heeft een capaciteit van circa 16 megawattpiek en kan ongeveer 4.300 huishoudens jaarlijks van duurzame stroom voorzien. Het drijvende zonnepark ligt op een voormalige zandwinningsplas en heeft de locatie een nieuwe, duurzame bestemming gegeven. Voordat het zonnepark werd gerealiseerd werd er grond en slib, een soort modder, in de plas gestort. Met de komst van Zonnepark Hattemerbroek zijn de werkzaamheden gestopt en komt de plas ‘tot rust’. Dit is gunstig voor de waterkwaliteit en de omgeving.

Project Manager Jeffrey Janssen van PowerField vertelt over het zonnepark en de omgeving

De fractieleden van GroenLinks bekijken het zonnepark van dichtbij

Oog voor de omgeving

PowerField draagt op verschillende manieren bij aan het behouden en versterken van de natuurwaarden. De zonnepanelen zijn op een speciaal drijvend systeem gemonteerd en laten licht en lucht toe tot het wateroppervlak. Dit biedt beschutting voor zowel vogels als vissen en draagt bij aan de waterkwaliteit. Daarbij ontstaat onder het zonnepark alg en plankton, wat verschillende dieren aantrekt. Ten noorden van het zonnepark leven bevers. We zorgen voor open water rondom het zonnepark, zodat de bevers voldoende leefruimte behouden.

Het zonnepark werd in juni 2023 geopend door de wethouder van de gemeente Oldebroek. Tijdens de opening schonk PowerField een bedrag aan Dorpsoverleg Hattemerbroek en aan Energiecoöperatie Noord-Veluwe. Het Dorpsoverleg en de Energiecoöperatie zetten deze bedragen in voor de leefbaarheid in Hattemerbroek en de ontwikkeling van duurzame initiatieven in de omgeving. 

“Ik kijk terug op een zeer geslaagde ochtend waarbij we onze passie voor duurzaamheid met GroenLinks Gelderland konden delen. Als eerste drijvende project van PowerField zijn we zeer trots op Zonnepark Hattemerbroek. Het is mooi om te zien dat hier veel interesse in is vanuit de politiek in de provincie.”

Jeffrey Janssen, Project Manager van PowerField

Bekijk meer projecten

Zonneparken van PowerField