24 maart 2023

Ieder uur een eerlijke laadprijs bij PowerGo

Bestuurders van elektrische auto’s weten vaak niet hoeveel ze betalen wanneer ze hun auto opladen bij een publieke laadpaal. Ook is niet transparant hoe de tarieven voor laden worden opgebouwd. Charge Point Operator (CPO) PowerGo gaat over een aantal weken dagelijks energie inkopen op de groothandelsmarkt European Power Exchange (EPEX). Hierdoor betaalt een gebruiker bij PowerGo altijd een eerlijke laadprijs.

Dynamische prijzen

EPEX-stroomprijzen zijn de dagelijkse prijzen op de elektriciteitsbeurzen in Europa. Op de EPEX-handelsmarkt worden energieprijzen per uur bepaald, op basis van vraag en aanbod. Wanneer er veel aanbod aan (duurzame) energie is, zijn de prijzen laag en is het op dat moment goedkoper om te laden bij een van de PowerGo-laadpalen. Doordat de energieprijzen per uur verschillen, variëren ook de laadprijzen per uur.

Beloning voor de gebruiker

Het elektriciteitsnet in Nederland raakt op veel plekken overbelast; vaak is er een overschot aan energie. PowerGo houdt zich bezig met het ontwikkelen van een oplossing hiervoor. Een voorbeeld is het project waarbij PowerGo binnenkort een batterij plaatst in combinatie met een snellader, bij Restaurant De Zingende Wielen in Den Oever. Deze batterij gaat duurzaam opgewekte energie opslaan. Op deze manier raakt het energienet minder overbelast op piekmomenten, kan het op dalmomenten in de behoefte voorzien en bestuurders van elektrische auto’s een zeer hoge laadsnelheid bieden.

Door bestuurders van EV’s te stimuleren om te laden op tijden van overschot, wordt het energienet een handje geholpen door zowel PowerGo als de gebruiker. Als ‘beloning’ daarvoor betaalt de gebruiker van een PowerGo-laadpaal op dat moment een lagere laadprijs. Binnenkort publiceert PowerGo deze dynamische laadprijzen voor de aankomende uren. De gebruiker weet hierdoor altijd op welk moment van de dag laden het voordeligst is.

PowerGo

PowerGo wil elektrische mobiliteit en snel en duurzaam opladen mogelijk maken. De snellaadpunten van PowerGo worden voorzien van duurzame energie uit zonneparken. Zo levert PowerGo niet alleen een belangrijke bijdrage aan de Europese energietransitie, maar ook aan de uitrol van een Europees (snel)laadnetwerk. PowerGo heeft de ambitie om een van de belangrijkste Charge Point Operators (CPO) van Europa te worden.

Meer weten over PowerGo?