Wist je dat…

Wist je dat… in 1921 de Nobelprijs voor de vrede toegekend aan Albert Einstein voor experimenten met zonne-energie en photovoltaïsche cellen?

Albert Einstein
Albert Einstein
PowerField
Vanguard-1
Vanguard-1

Wist je dat… in de ruimtevaart is vanaf het prille begin gebruik gemaakt van zonne-energie. De 4e satelliet die ooit de ruimte in werd geschoten was voorzien van 6 mini-zonnepaneeltjes. De satelliet zelf, Vanguard 1, is maar 16cm groot. Hij cirkelt nu nog altijd om de aarde.

PowerField

Wist je dat… zonne-energie ouder is dan Flevoland? De techniek om zonlicht om te zetten in elektriciteit werd in 1839 ontdekt door Fransman AC Becquerel. Pas in 1954 werd in Amerika de eerste goed werkende zonnecel geproduceerd.

Vlag Flevoland
Vlag Flevoland
PowerField
Kenichi Horie
Kenichi Horie

Wist je dat… in 1975, in Engeland de eerste zonneboot werd gebouwd? In 1996 maakte Kenichi Horie uit Japan, met de eerste op zonne-energie aangedreven catamaran, de oversteek van de Stille Oceaan (ruim 7000km).

PowerField

Wist je dat… zonnepanelen duurzaam én milieuvriendelijk zijn? Ze gaan lang mee, ruim 25 jaar. Alleen de omvormer moet je na circa 10 jaar vervangen. Zonnecellen zijn gemaakt van silicium, en de bron van silicium is zand. Handig als grondstof, want er is oneindig veel zand in de wereld.

Zonnepanelen Sahara
Zonnepanelen Sahara
PowerField
Zonnepanelen met spiegel
Zonnepanelen met spiegel

Wist je dat… het mogelijk is om het rendement van een zonnepaneel met 75% te verhogen? Hiervoor plaatst u een spiegel op de grond, aan de voorkant van het paneel die ongeveer twee keer de grootte van het paneel heeft.

PowerField

Wist je dat… ondanks dat de zon op ruim 149 miljoen kilometer afstand van de aarde staat, zonlicht er maar ongeveer 10 minuten over doet om de aarde te bereiken?

PowerField
Transformator 800V
Transformator 800V

Wist je dat… bij zonneparken meerdere transformator stations staan? Vergelijkbaar met de omvormer bij je thuis alleen een tikkeltje groter! Deze transformator heeft een capaciteit van 2500 kW per uur. Ieder uur genoeg om 20 jaar je wasmachine te laten draaien.

PowerField

Wist je dat… een verticale bliksemstraal gemiddeld 5 tot 6,5 km lang is? En de stroomsterkte + spanning van deze bliksem wel 100 tot 60.000 ampère bedraagt, bij een duur die varieert van één seconde tot één tienduizendste seconde?

Bliksem Zonnepark Ter Apelkanaal
Bliksem Zonnepark Ter Apelkanaal
PowerField
Haas bij zonnepark
Haas bij zonnepark

Wist je dat… onder het hekwerk rondom zonneparken altijd wat ruimte wordt gelaten om klein wild vrije doorgang te geven? Hierdoor worden onze zonneparken veel bezocht door bijvoorbeeld hazen.

PowerField

Wist je dat…wanneer je alle 347.718 panelen van Zonnepark Vlagtwedde achter elkaar legt je een lengte krijgt van 695,44 kilometer? Dit is hemelsbreed dezelfde afstand als van Amsterdam 🇳🇱 naar Praag 🇨🇿 !

PowerField

Wist je dat… het jaarlijkse totaal aantal uren zonlicht ☀️ op elk punt van de aarde 🌍  hetzelfde is? Mits alle uren tussen zonsopgang 🌤️  en zonsondergang 🌙 worden geteld, ongeacht bewolking ☁️

PowerField

Wist je dat… ongeveer 30% van de straling die we krijgen van de zon ☀️⚡ door de bovenste atmosfeer van de aarde terug wordt gekaatst naar de ruimte? De rest wordt geabsorbeerd door de wolken, oceanen en landmassa’s hier op aarde 🌍 . Maar zelfs in deze omstandigheden, zou de energie die onze planeet krijgt van slechts één uur blootstelling aan de zon, voldoende zijn om in de gehele energie behoefte te voorzien die alle mensen hier op aarde gebruiken in een heel jaar 😎 .

PowerField

Wist je dat… rondom ons project bij Vlagtwedde ruim 24 hectare blauwebessenteelt is gerealiseerd? Deze dagen (april – mei) worden er hommels en bijen uitgezet om de bloesem te bestuiven. Hele nuttige beestjes waarmee een hele gezonde snack mogelijk wordt gemaakt. Klik hier voor een interview met de imker.