Zonnepark Emmen, Pottendijk

Zonnepark Emmen – Pottendijk

Het E-circuit Emmen – Pottendijk, gelegen op de voormalige driftbaan Test Track Thedinga, is voltooid en levert haar energie aan het elektriciteitsnetwerk. Bij het circuit is een carport systeem gebouwd welke ruimte geeft voor 240 voertuigen. Begin 2021 is er een PowerGo-snellaadpunt gerealiseerd van 60 kW, zodat de inwoners uit Emmen en omstreken hier direct op zonnestroom kunnen laden. Het is het eerste project dat PowerField in eigen beheer heeft ontwikkeld en zelf heeft gebouwd.

Duurzaam racen op het E-circuit

Samen met Electric Superbike Twente en Green Team Twente wordt er geracet bij Zonnepark Emmen. Het Green Team Twente ontwerpt en bouwt een van de meest zuinigste waterstofauto’s, welke testraces rijdt op het E-circuit. Ook Electric Superbike Twente is in 2022 begonnen met testraces op het E-circuit. Dit studententeam ontwerpt en bouwt elektrische motoren. Op deze manier worden de motoren klaargestoomd voor de aankomende raceseizoenen.

Dubbel ruimtegebruik

De zonne-installatie is op een bijna 2 kilometer lange dijk gebouwd. De aanleg van deze dijk en de plaatsing van de zonnepanelen waren een enorme uitdaging, wat leerzaam is geweest voor de toepassing van dubbel ruimtegebruik. Hierdoor en door de carport is dit project echt een proeftuin voor technieken die nodig zijn om dubbel ruimtegebruik toe te gaan passen.

Op het terrein is ruimte beschikbaar waar PowerField meer gaat onderzoeken naar de mogelijkheden voor innovatie op het gebied van duurzame energie, zoals het plaatsen van een batterij voor het opslaan van de energie.

Oppervlakte
5 hectare
Opgesteld vermogen
5 MWp
Jaarlijkse opbrengst
4.750 MWh
Aantal huishoudens
1.500

Oplossing voor netcapaciteit in het gebied

In Nederland wordt steeds meer elektriciteit verbruikt en teruggeleverd. Daardoor wordt steeds vaker de maximale belastbaarheid van het elektriciteitsnet bereikt. In 2022 hebben PowerField en Enexis Netbeheer een nieuw soort overeenkomt afgesloten, waarbij PowerField een flexibele toegang heeft tot transportcapaciteit van het elektriciteitsnet op momenten dat die capaciteit beschikbaar is.

Bekijk onderstaande video waarin PowerField en Enexis Netbeheer bij Zonnepark Emmen uitleg geven over deze creatieve oplossing.

Video: PowerField en Enexis Netbeheer werken samen aan een betere benutting capaciteit elektriciteitsnet

Electric Superbike Twente racet op het E-circuit in Emmen (foto’s: Jari Schottink)

Voorbereiden
vergunning
Vergunning
verleend
SDE+
toegekend
Voorbereiden
bouw
Bouwen
zonnepark
In
bedrijfstelling
Wolvega

Vermogen: 5 MWP
Status: Voorbereiden bouw

Bekijk zonnepark
Wannerperveen

Vermogen: 28 MWP
Status: Bouwen zonnepark

Bekijk zonnepark
Zonnepark Vlagtwedde II

Vermogen: 101 MWP
Status: Vergund & SDE

Bekijk zonnepark