Zonnepark Emmen, Pottendijk

Video: PowerField en Enexis Netbeheer werken samen aan een betere benutting capaciteit elektriciteitsnet

Zonnepark Emmen – Pottendijk

Het E-circuit Emmen – Pottendijk bevindt zich op de voormalige driftbaan Test Track Thedinga en levert een hoeveelheid energie die gelijk staat aan het gebruik van ongeveer 1.500 Nederlandse huishoudens op jaarbasis. Naast de installatie van zonnepanelen is op het circuit een carport gebouwd welke ruimte geeft voor 240 voertuigen. Daarbij is er een PowerGo-snellaadpunt gerealiseerd van 60 kilowatt (kW), waarbij de inwoners uit Emmen en omstreken direct op zonnestroom kunnen laden. Het is het eerste project dat PowerField zelf heeft ontwikkeld en gebouwd.

Dubbel ruimtegebruik

De zonne-installatie is op een bijna twee kilometer lange dijk gebouwd. De aanleg van deze dijk en de plaatsing van de zonnepanelen waren een grote uitdaging, wat zeer leerzaam is geweest voor de toepassing van dubbel ruimtegebruik. Daarbij is op het terrein ruimte beschikbaar waar PowerField onderzoek doet naar de mogelijkheden voor innovatie op het gebied van duurzame energie, zoals het plaatsen van een batterij voor de opslag van energie. Het project is een proeftuin voor technieken die nodig zijn om dubbel ruimtegebruik toe te passen.

Oppervlakte
5 hectare
Opgesteld vermogen
5 MWp
Jaarlijkse opbrengst
4.750 MWh
Aantal huishoudens
1.500

Oplossing voor netcapaciteit in het gebied

In Nederland wordt steeds meer elektriciteit verbruikt en teruggeleverd. Daardoor wordt steeds vaker de maximale belastbaarheid van het elektriciteitsnet bereikt. In 2022 hebben PowerField en Enexis Netbeheer een nieuw soort overeenkomst afgesloten, waarbij PowerField een flexibele toegang heeft tot transportcapaciteit van het elektriciteitsnet op momenten dat die capaciteit beschikbaar is.

Bekijk bovenstaande video waarin PowerField en Enexis Netbeheer op Zonnepark Emmen uitleg geven over deze creatieve oplossing.

Duurzaam racen op het E-circuit

Studententeams Electric Superbike Twente en Green Team Twente hebben verschillende races gehouden op Zonnepark Emmen. Het Green Team Twente ontwerpt en bouwt waterstofauto’s. Electric Superbike Twente ontwerpt en bouwt elektrische motoren.

Het E-circuit in Emmen 

Electric Superbike Twente racet op het E-circuit in Emmen (foto’s: Jari Schottink)

Ontwerp en
voorbereiding
Vergunning
Bouw
In
gebruik
Overzicht projectgebied Zonnepark Zevent

Vermogen: 35 MWP
Status: Bouwen zonnepark

Bekijk project
Zonnepark Wolvega - PowerField

Vermogen: 5 MWP
Status: In bedrijf

Bekijk project
Zonnepark Vlagtwedde II

Vermogen: 101 MWP
Status: Vergunning

Bekijk project