Zonnepark Nieuwe Pekela – Ommelanderwijk

In 2016 is PowerField begonnen met het project Ommelanderwijk in Nieuwe Pekela. Voorheen was dit het terrein van Avebe, producent van onder andere aardappelzetmeel. Het voormalige bedrijventerrein biedt een mooie locatie voor een nieuw zonnepark.

In oktober 2020 is het zonnepark aangesloten op het elektriciteitsnet van Enexis. De locatie heeft een omvang van ongeveer 5 hectare en heeft een opgesteld vermogen van zo’n 7,2 MWp. Dit staat ongeveer gelijk aan het verbruik van 1.900 gemiddelde Nederlandse huishoudens.

Uitdagende bouw

Voordat je kunt beginnen met het bouwen van een zonnepark, moet de grond bouwrijp gemaakt worden. Dit is normaal gesproken al een klus, maar in Nieuwe Pekela waren er extra complicaties. De bodem bevatte tarra, een eiwitrijk slib dat achterblijft bij het telen van aardappels, waarop niet gebouwd kon worden. Het slib werd daarom opgeslagen in een bassin op terrein.

Deze oplossing heeft twee belangrijke voordelen. Omwonenden hebben nu geen last van de sterke geur die tarra met zich meebrengt. Daarnaast is het bassin een fijn thuis voor een hoop flora en fauna. Op deze manier kon PowerField de grond geschikt maken om op te bouwen.

Oppervlakte
5 hectare
Opgesteld vermogen
7,2 MWp
Jaarlijkse opbrengst
6.800 MWh
Aantal huishoudens
1.900
Ontwerp en
voorbereiding
Vergunning
Bouw
In
gebruik
Zonnepark Wolvega - PowerField

Vermogen: 5 MWP
Status: In bedrijf

Bekijk zonnepark
Zonnepark Wanneperveen - PowerField

Vermogen: 28 MWP
Status: In bedrijf

Bekijk zonnepark
Zonnepark Vlagtwedde II

Vermogen: 101 MWP
Status: Vergunning

Bekijk zonnepark