Zonnepark Ter Apelkanaal

Zonnepark Ter Apelkanaal

Aardappelzetmeelproducent Avebe en PowerField slaan de handen ineen. In Ter Apelkanaal, een van de drie Nederlandse productielocaties van Avebe, is een zonnepark van 10 hectare groot gerealiseerd. Dankzij dit zonnepark vergroent Avebe een behoorlijk deel van de energie die in Ter Apelkanaal nodig is om aardappelzetmeel en -eiwit te produceren.

Avebe zoekt naar manieren om energieverbruik te besparen en wil tegelijkertijd de energie die zij gebruikt vergroenen. Dat is een behoorlijke operatie, want om aardappelzetmeel en -eiwit te produceren, is veel energie nodig. PowerField draagt met de ontwikkeling van het zonnepark in Ter Apelkanaal bij aan de groene ambities van Avebe. Het is het derde project waarbij PowerField en Avebe samenwerken.

Duurzame doelen
“We hebben meerdere grote fabrieken met veel grond eromheen. Maar niet alle ruimte gebruiken we”, vertelt Barbara Huneman, directeur Energie & Public Affairs van Avebe. “Daar kunnen we dus heel goed een zonnepark realiseren. Ons doel is om op alle Avebe-locaties waar dat mogelijk is zonnepanelen te plaatsen. Zowel productielocaties als kantoren. Op die manier werken we toe naar 2050, het jaar waarin we volledig CO2-neutraal willen en moeten zijn.”

Oppervlakte
10 hectare
Opgesteld vermogen
15 MWp
Jaarlijkse opbrengst
14.250 MWh
Aantal huishoudens
4.000

Fors vergroenen
Avebe neemt alle Garanties van Oorsprong (GvO’s) af, waardoor een aanzienlijk deel van haar energieverbruik groen wordt. In totaal heeft het park een vermogen van 15 MWp, genoeg om meer dan 4.000 huishoudens van energie te voorzien.

Slim ruimtegebruik
Voor PowerField is het zonnepark van Avebe in Ter Apelkanaal het tweede project dat zij zelf exploiteren. Iets om trots op te zijn, vindt Chief Technology Officer Ivo van Dam. “Het is ontzettend mooi dat we grond die niet geschikt is als landbouwgrond kunnen omtoveren tot een zonnepark. Zo maken we nuttig gebruik van de beschikbare ruimte en helpen we organisaties als Avebe met hun duurzame plannen.”

Voorbereiden
vergunning
Vergunning
verleend
SDE+
toegekend
Voorbereiden
bouw
Bouwen
zonnepark
In
bedrijfstelling
Zonnepark Wolvega - PowerField

Vermogen: 5 MWP
Status: In bedrijf

Bekijk zonnepark
Zonnepark Wanneperveen - PowerField

Vermogen: 28 MWP
Status: In bedrijf

Bekijk zonnepark
Zonnepark Vlagtwedde II

Vermogen: 101 MWP
Status: Vergund & SDE

Bekijk zonnepark