Zonnepark Vlagtwedde

Zonnepark Vlagtwedde

Zonnepark Vlagtwedde mocht zich na de voltooiing in 2020 het grootste zonnepark van Nederland noemen, iets waar PowerField zeer trots op is. Sinds het najaar van 2020 is het zonnepark in bedrijf.

Blauwe bessengaard

Naast het zonnepark is een blauwe bessengaard gerealiseerd van ongeveer 25 hectare: Blauwe Bes Westerwolde. Deze bessengaard is niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor de met uitsterven bedreigde bijen die de bessen bestuiven. Daarnaast zorgt de blauwe bessengaard ervoor dat het zicht van het zonnepark van de omwonenden is onttrokken. In 2020 werden hier voor het eerst duizenden kilo’s blauwe bessen geoogst. De bloemenweide van 4 hectare zorgt ervoor dat er insecten worden aangetrokken, waardoor er op termijn meer biodiversiteit ontstaat. Via deze werkwijze zorgt PowerField ervoor dat het zonnepark landschappelijk goed wordt ingepast en een extra bijdrage levert aan de natuur.

Verkoop in Nederland 

Elk jaar zijn er scholieren uit de omgeving van het zonnepark aan het plukken op de bessengaard. En als de bessen eenmaal geplukt zijn, worden ze verkocht in Nederlandse supermarkten. ‘’Al onze blauwe bessen blijven in Nederland. Daar heb ik ook specifiek voor gekozen,’’ legt Bernard Hazenberg uit, eigenaar van Blauwe Bes Westerwolde. ‘’Verder worden ze verkocht in onze fruitautomaat in Ter Apel, en tijdens het plukseizoen elke zaterdag op de verkoopdag op de blauwe bessengaard. En dit loopt sinds het begin ontzettend goed. Ik ben heel tevreden over Blauwe Bes Westerwolde en doe het nog steeds met veel plezier!’’

Oppervlakte
110 hectare
Opgesteld vermogen
103 MWp
Jaarlijkse opbrengst
100.000 MWh
Aantal huishoudens
30.000

Uitkijken over het zonnepark

Aan de rand van Zonnepark Vlagtwedde staat een ruim 5 meter hoge uitkijktoren. Deze uitkijktoren biedt een wijds uitzicht over het zonnepark.

Uitbreiding

Gelegen naast het zonnepark heeft PowerField de beschikking over een aaneengesloten perceel van ongeveer 76 hectare. Het voornemen is om hier voor een periode van 30 jaar een zonnepark te realiseren als uitbreiding van zonnepark Vlagtwedde. Meer over dit project: Zonnepark Vlagtwedde II.

Zonnepark Vlagtwedde en de naastgelegen blauwe bessengaard

Eigenaar Bernard Hazenberg over Blauwe Bes Westerwolde (2019)

Bestuiving met bijen bij Zonnepark Vlagtwedde (2020)

Blauwe Bes Westerwolde (2023)

Ontwerp en
voorbereiding
Vergunning
Bouw
In
gebruik
Overzicht projectgebied Zonnepark Zevent

Vermogen: 35 MWP
Status: Bouwen zonnepark

Bekijk project
Zonnepark Wolvega - PowerField

Vermogen: 5 MWP
Status: In bedrijf

Bekijk project
Zonnepark Vlagtwedde II

Vermogen: 101 MWP
Status: Vergunning

Bekijk project