Zonnepark en energieopslag Wanneperveen

Zonnepark Wanneperveen bevindt zich in de gemeente Steenwijkerland, ten zuiden van Wanneperveen. Het zonnepark wekt een hoeveelheid energie op die gelijk staat aan het verbruik van ongeveer 8.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens.

Landschap en omgeving

Om het zonnepark landschappelijk in te passen, zijn watergangen verbreed en voorzien van natuurvriendelijke oevers. Er is ruimte gemaakt voor wateropslag en het kenmerkende slotenpatroon is behouden gebleven. Hier zijn geen zonnepanelen geplaatst, zodat de watergangen als zichtlijnen dienen. Het aansluitende weiland wordt extensief beheerd, om de biodiversiteit te vergroten. Tot slot blijft het gebied toegankelijk voor diverse diersoorten.

PowerField schenkt een geldbedrag aan Stichting Omgevingsfonds Wanneperveen, om een deel van de opbrengsten van het zonnepark ten goede te laten komen aan de gemeenschap. Daarnaast verduurzaamt PowerField een aantal openbare gebouwen in Wanneperveen, door zonnepanelen te plaatsen of door de elektriciteitskosten te vergoeden.

Oplossing voor netcapaciteit in het gebied

In Nederland wordt steeds meer elektriciteit verbruikt en teruggeleverd. Daardoor wordt steeds vaker de maximale belastbaarheid van het elektriciteitsnet bereikt. In 2022 hebben PowerField en Enexis Netbeheer een nieuw soort overeenkomst afgesloten, waarbij PowerField een flexibele toegang heeft tot transportcapaciteit van het elektriciteitsnet op momenten dat die capaciteit beschikbaar is.

Voor Zonnepark Wanneperveen betekent dit dat de bestaande vaste aansluiting op momenten verkleind kan worden, waardoor er transportcapaciteit beschikbaar komt voor aanvragers die op de wachtlijst staan. Daarbij wordt het zonnepark aangevuld met een batterij van 52 megawattuur (MWh), waar zonne-energie in wordt opgeslagen

Bouw en realisatie

De bouw van Zonnepark Wanneperveen is begin 2023 van start gegaan en na de zomer afgerond. Tijdens de bouwfase brachten leerlingen uit de omgeving een bezoek aan het zonnepark, waarbij zij via een rondleiding leerden over het project. Samen met betrokken partijen heeft PowerField in september 2023 het zonnepark geopend.

Oppervlakte
47 hectare
Opgesteld vermogen
28 MWp
Jaarlijkse opbrengst
26.600 MWh
Aantal huishoudens
8.000
Zonnepark Wanneperveen - PowerField
Zonnepark Wanneperveen - PowerField
Zonnepark Wanneperveen - PowerField

De bouw van Zonnepark Wanneperveen

Zonnepark Wanneperveen - PowerField
Rondleiding Zonnepark Wanneperveen - PowerField

Leerlingen uit de omgeving krijgen een rondleiding over Zonnepark Wanneperveen

Rondleiding Zonnepark Wanneperveen - PowerField
Jeffrey Janssen (PowerField) en Marcel Scheringa (Gemeente Steenwijkerland)

De opening van Zonnepark Wanneperveen

Zonnepark Wanneperveen - PowerField

Video: PowerField en Enexis Netbeheer werken samen aan een betere benutting capaciteit elektriciteitsnet

Voorbereiden
vergunning
Vergunning
verleend
SDE+
toegekend
Voorbereiden
bouw
Bouwen
zonnepark
In
bedrijfstelling
Zonnepark Wolvega - PowerField

Vermogen: 5 MWP
Status: In bedrijf

Bekijk zonnepark
Zonnepark Vlagtwedde II

Vermogen: 101 MWP
Status: Vergund & SDE

Bekijk zonnepark
Zonnepark Vlagtwedde

Vermogen: 103 MWP
Status: In bedrijf

Bekijk zonnepark