2 juli 2024

PowerField lanceert PowerField Energy met ingebruikname batterijproject van 52 MWh

PowerField kondigt met trots de ingebruikname van het energieopslagsysteem van 52 MWh in Wanneperveen aan. Met deze stap lanceert PowerField haar nieuwe bedrijfsonderdeel, PowerField Energy, dat de levering en verkoop van zonne-energie aan het elektriciteitsnet in eigen beheer neemt. Dit markeert een belangrijke fase in de vorming van PowerField’s ‘Virtual Power Plant,’ die de opwek, opslag en afname van Nederlandse zonne-energie samenbrengt. 

PowerField heeft als doel om in 2028 meer dan 1 GWp aan operationele zonneparken en 2 GWh aan energieopslagsystemen operationeel te hebben in het Nederlandse elektriciteitsnet. Dochteronderneming PowerGo is een sterk opkomende speler in de Europese (snel)laadindustrie voor elektrische voertuigen (EV’s). De laadpunten worden voorzien van zonne-energie uit de zonneparken en opslagsystemen van PowerField. PowerGo heeft ruim 1500 laadpunten in bedrijf en meer dan 15.000 snellaadpunten in ontwikkeling. 

Versterking van de duurzame energieketen 

PowerField Energy levert, verkoopt en verhandelt de energie vanuit PowerField’s zonneparken en energieopslagsystemen en zorgt voor een stabiele energiestroom naar het elektriciteitsnetwerk. 

"We willen onze energiestromen zoveel mogelijk optimaliseren door de opwek, opslag en nu ook de inzet ervan te combineren en in eigen beheer te nemen. We vinden dat we een verantwoordelijkheid hebben binnen de balans op de elektriciteitsmarkt. PowerField speelt namelijk een steeds belangrijkere rol in de opwek, opslag, beheer en in de wereld van Nederlandse zonne-energie."

Jean-Louis Bertholet
CEO bij PowerField

De Nederlandse overheid voert per 1 januari 2025 nieuwe regelingen in voor energieopslagsystemen, ter stimulering van zonprojecten met energieopslag. Jean-Louis Bertholet: ‘’Ook wij zagen het belang van energieopslag en wilden niet wachten. We hebben doorgepakt met onze batterijprojecten en PowerField Energy, om de integratie van zonneparken en opslagsystemen in de Nederlandse elektriciteitsmarkt zo snel mogelijk te realiseren en optimaliseren. Onze projectlocatie in Wanneperveen is hier een voorbeeld van. We implementeren hier de oplossingen zoals ze vanaf volgend jaar door de Nederlandse overheid gevraagd worden. 

Energieopslag en Zonnepark Wanneperveen - PowerField

PowerField’s opslagsysteem en zonnepark in Wanneperveen

Energieopslag en Zonnepark Wanneperveen - PowerField

Het energieopslagsysteem van 52 MWh naast het zonnepark

Eerste projecten met energieopslag 

Het project in Wanneperveen is een van de eerste projecten waarbij PowerField zonne-energie opslaat. Het zonnepark van 28 MWp en het opslagsysteem van 52 MWh maken samen de grootste ‘co-locatie’ van Nederland, waarbij opwek en opslag van duurzame energie gecombineerd wordt. Het energieopslagsysteem is eind juni 2024 in gebruik genomen. Ook in Emmen realiseert PowerField momenteel een batterijproject van 12 MWh dat energie uit het naastgelegen zonnepark opslaat. 

Netbeheerder Enexis en PowerField hebben voor de projecten in Wanneperveen en Emmen een tijdsgebonden contract afgesloten, waarbij PowerField flexibele toegang heeft tot het elektriciteitsnet wanneer transportcapaciteit beschikbaar is. Op momenten dat er onvoldoende netcapaciteit beschikbaar is, slaan de batterijen de opgewekte stroom op. De capaciteit die vrijkomt kan Enexis gebruiken voor andere duurzame energieprojecten.

Nederlandse zonne-energie 

PowerField Energy stelt de zonne-energie beschikbaar voor de Europese energiemarkt. Daarnaast wordt een significant deel van deze duurzame energie geleverd aan dochteronderneming PowerGo, om de laadpalen voor EV’s van duurzame stroom te kunnen voorzien. Ook stelt PowerField Energy de energie beschikbaar aan grootverbruikers. Hierdoor kunnen bedrijven duurzame elektriciteit van PowerField Energy afnemen, via Garantie van Oorsprong (GvO’s) certificaten en Power Purchase Agreements (PPA’s). 

Lees meer over dit project

Energieopslag en Zonnepark Wanneperveen