28 februari 2023

PowerField plaatst eerste batterijen voor opslag zonne-energie

In de aankomende weken gaat PowerField batterijen voor de opslag van zonne-energie installeren. Deze batterijen worden geplaatst bij zonneparken in Valthermond en Wanneperveen en zijn de eerste projecten van PowerField waarbij zonne-energie wordt gecombineerd met energieopslag. De batterij in Wanneperveen zal met 52 megawattuur één van de grootste batterijen van Nederland worden.  

PowerField plaatst de batterijen om optimaal gebruik te maken van de netcapaciteit. Deze oplossing maakt het mogelijk om energie die wordt geproduceerd door een zonnepark op te slaan in een batterij. Op de tijdstippen wanneer veel vraag is naar energie kan via de batterij in de behoefte worden voorzien van duurzame stroom. Zo worden de capaciteitsproblemen die zich voordoen binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk verminderd.

‘’Wij als ontwikkelaar en eigenaar van zonneparken nemen onze verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het optimaal benutten van de beschikbare netcapaciteit. Daarbij doet PowerField dankzij deze batterijen geen beroep op de verzwaring van het Nederlandse elektriciteitsnet,’’ vertelt Ivo van Dam, Chief Technology Officer van PowerField. ‘’Naast deze twee projecten heeft PowerField in de toekomst verschillende initiatieven gepland voor grootschalige batterij-oplossingen.’’  

Zonneparken in Valthermond en Emmen 

De eerste batterij wordt geplaatst bij PowerField’s zonnepark in Valthermond en heeft een capaciteit van 12 megawattuur (MWh). Het zonnepark, dat dit jaar wordt gebouwd en in gebruik wordt genomen, wordt aangesloten op de bestaande aansluiting van Zonnepark Emmen. Normaalgesproken zou dit zonnepark pas in 2028 kunnen worden aangesloten op het net, maar dankzij de batterij is dit in 2023 al mogelijk.  

Energieopslag bij Zonnepark Wanneperveen 

Zonnepark Wanneperveen krijgt later dit jaar een batterij van 52 MWh. Dit is één van de batterijen met de grootste capaciteit van Nederland. 

Door deze batterij heeft PowerField slechts een deel van de toegekende netcapaciteit nodig op de piekmomenten. De capaciteit die vrijkomt kan netbeheerder Enexis gebruiken voor andere duurzame energieprojecten. Op momenten dat er onvoldoende netcapaciteit beschikbaar is, slaat de batterij de opgewekte stroom op.  

Tijdgebonden contract  

Vorig jaar zijn Enexis Netbeheer en PowerField een pilot gestart, waarbij PowerField een flexibele toegang heeft tot transportcapaciteit van het elektriciteitsnet op de momenten dat die capaciteit beschikbaar is. Zo kan Zonnepark Valthermond worden aangesloten op het zonnepark in Emmen, en kan Zonnepark Wanneperveen de bestaande vaste aansluiting op bepaalde momenten verkleinen.  

Ivo van Dam: ‘’Met PowerField willen we de grootste virtual power plant van Europa bouwen, waarin zonne-energie wordt gecombineerd met opslag in batterijen en laadpunten voor elektrische auto’s via onze dochteronderneming PowerGo. We kijken er dan ook zeer naar uit om onze eerste projecten met energieopslag te starten.’’