1 februari 2023

PowerField ziet snelle groei door ongeveer half miljard aan te trekken

PowerField is verheugd aan te kondigen dat zij ongeveer een half miljard aantrekt aan eigen vermogen en portefeuillefinanciering. Hiermee kan PowerField op grote schaal haar duurzaamheidsambities waarmaken.

PowerField maakt vandaag bekend dat zij ongeveer € 500 miljoen aan gestructureerd eigen vermogen en portefeuillefinanciering heeft aangetrokken. Dit maakt het voor PowerField mogelijk een aanzienlijke schaalvergroting en haar duurzaamheidsambities te realiseren. PowerField gaat deze middelen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van een geïntegreerd platform waarop zonneparken, laadstations voor elektrische auto’s (EV’s) en batterijen elkaar aanvullen en daardoor bijdragen aan een duurzamere wereld.  

Combinatie van zonne-energie, laadoplossingen en energieopslag

PowerField heeft bijna 300 MWp aan operationele en bouwklare zonprojecten in Nederland. Waar mogelijk plaatst PowerField batterijen om optimaal gebruik te maken van de netcapaciteit. Deze oplossing maakt het mogelijk om overtollige energie die wordt geproduceerd door een zonnepark op te slaan in een batterij, waarmee de capaciteitsproblemen die zich voordoen binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk worden verminderd. Hiernaast is PowerField met dochteronderneming PowerGo een sterk opkomende speler in de Europese (snel)laadindustrie voor elektrische voertuigen (EV’s). De laadpunten worden voorzien van zonne-energie van Nederlandse bodem. PowerGo heeft ruim 650 laadpunten in bedrijf en een portfolio van sterke contracten en leads in Nederland en andere landen in Europa.

Jean-Louis Bertholet, CEO van PowerField: ‘We willen de grootste virtual power plant van Europa bouwen, waarbinnen wij zonne-energie combineren met opslag in batterijen en laadfaciliteiten voor elektrische auto’s. We zijn trots dat zowel EIG als LBBW zich bij ons hebben aangesloten en dat we twee partners hebben gevonden die onze ambities ondersteunen en ons willen helpen om de duurzame energietransitie tot stand te brengen.’

Walid Mouawad, Managing Director en Head of European Power & Renewables bij EIG, gaf als commentaar: ‘PowerField is toonaangevend op het gebied van de energietransitie en onze samenwerking zal bijdragen aan het realiseren van de Nederlandse plannen om klimaatverandering tegen te gaan, door een unieke combinatie van CO2-neutrale elektriciteit, opslag en een laadinfrastructuur voor EV’s. We zijn heel blij dat wij kunnen helpen om het groeipotentieel van de onderneming te realiseren en de noodzakelijke stappen te nemen naar een toekomst met schone energie.’

De portefeuillefinanciering die wordt verschaft door LBBW (Landesbank Baden-Württemberg) bestaat uit een Common Terms Agreement die is bedoeld om in de komende jaren zonneparken met een capaciteit van 500 MWp te financieren. Op 30 januari 2023 vond de Financial Close plaats voor de eerste 120 MWp. Daarnaast is er een faciliteit met vooraf vastgestelde voorwaarden voor toekomstige zonneprojecten.

Van Lanschot Kempen Investment Bank trad op als financieel adviseur van PowerField bij het aantrekken van de financiering. Michiel Klomp en Bas Verloop, beide Director bij Van Lanschot Kempen Investment Banking, voegen hieraan toe: ‘We zijn er trots op dat we een belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren aan het versnellen van de realisatie van de duurzaamheidsambities van PowerField, door tegelijkertijd vreemd vermogen en eigen vermogen aan te trekken voor de snelgroeiende en duurzame activiteiten van de onderneming. Duurzaamheid is diep verankerd in onze organisatie en we blijven de kapitaalstromen faciliteren die nodig zijn om de energietransitie tot stand te brengen.’

Daarnaast werd PowerField geadviseerd door DLA-Piper (juridisch adviseur), Spee & Bijl (juridisch adviseur), Olenz (notaris), Deloitte (financiële en fiscale ondersteuning), Intech Risk Management (verzekeringen) en DNV-GL (commerciële en technische ondersteuning).

Over EIG 
EIG is een vooraanstaande institutionele belegger binnen de wereldwijde energie- en infrastructuursector, met een beheerd vermogen van USD 22,7 miljard per 31 december 2022. EIG is gespecialiseerd in onderhandse beleggingen in energie en energie gerelateerde infrastructuur overal ter wereld. In haar 41-jarige historie, heeft EIG ruim USD 44,6 miljard geïnvesteerd in de energiesector via 394 projecten of bedrijven in 42 landen op 6 continenten.

Over LBBW 
LBBW is een Duitse commerciële bank met een sterke positie binnen de Europese duurzame-energiesector. De bank heeft financiering geleverd voor vele duurzame projecten en heeft een balanstotaal van EUR 282 miljard.

Over Van Lanschot Kempen Investment Banking 
Als pan-Europese investment bank met zeer uitgebreide sectorkennis, is Van Lanschot Kempen Investment Banking de beste partner voor onafhankelijk advies over het aantrekken van kapitaal, fusies en overnames, aandelen, research en handel. De investment bank richt zich op Europese ondernemingen en heeft toegang tot beleggers overal ter wereld. Van Lanschot Kempen Investment Banking beschikt over diepgaande kennis van de onderliggende sectoren, bedrijven in elke sector en alle relevante netwerken aan zowel de ondernemings- als de beleggerskant.

Over PowerField 
PowerField is een Nederlands bedrijf dat zonneparken, laadpalen en energie opslagsystemen ontwikkelt, bouwt en beheert. Sinds haar bestaan heeft PowerField meer dan 1000 MWp aan zonneparken ontwikkeld. Daarnaast houdt PowerField zich bezig met de ontwikkeling van energieopslag in batterijen. Met dochteronderneming PowerGo is PowerField een sterk opkomende speler in de Europese (snel)laadindustrie voor elektrische voertuigen (EV’s). De laadpunten worden voorzien van zonne-energie van Nederlandse bodem.

Contact

Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen?

Bekijk hier de berichtgeving van de (landelijke) media.