Zonnepark Ter Apelkanaal – AVEBE

Aardappelzetmeelproducent Avebe en PowerField slaan de handen ineen. In Ter Apelkanaal, een van de drie Nederlandse productielocaties van Avebe, is een zonnepark van 10 hectare groot gerealiseerd. Dankzij dit zonnepark vergroent Avebe een behoorlijk deel van de energie die in Ter Apelkanaal nodig is om aardappelzetmeel en -eiwit te produceren.

Avebe zoekt naar manieren om energieverbruik te besparen en wil tegelijkertijd de energie die zij gebruikt vergroenen. Dat is een behoorlijke operatie, want om aardappelzetmeel en -eiwit te produceren, is veel energie nodig. PowerField draagt met de ontwikkeling van het zonnepark in Ter Apelkanaal bij aan de groene ambities van Avebe. Het is het derde project waarbij PowerField en Avebe samenwerken.

Duurzame doelen

“We hebben meerdere grote fabrieken met veel grond eromheen. Maar niet alle ruimte gebruiken we”, vertelt Barbara Huneman, directeur Energie & Public Affairs van Avebe. “Daar kunnen we dus heel goed een zonnepark realiseren. Ons doel is om op alle Avebe-locaties waar dat mogelijk is zonnepanelen te plaatsen. Zowel productielocaties als kantoren. Op die manier werken we toe naar 2050, het jaar waarin we volledig CO2-neutraal willen en moeten zijn.”

Fors vergroenen

Avebe neemt alle Garanties van Oorsprong (GvO’s) af, waardoor een aanzienlijk deel van haar energieverbruik groen wordt. In totaal heeft het park een vermogen van 15 MWp, genoeg om meer dan 4.000 huishoudens van energie te voorzien.

Slim ruimte gebruik

Voor PowerField is het zonnepark van Avebe in Ter Apelkanaal het tweede project dat zij zelf exploiteren. Iets om trots op te zijn, vindt Chief Technology Officer Ivo van Dam. “Het is ontzettend mooi dat we grond die niet geschikt is als landbouwgrond kunnen omtoveren tot een zonnepark. Zo maken we nuttig gebruik van de beschikbare ruimte en helpen we organisaties als Avebe met hun duurzame plannen.”

Nieuws

Oppervlakte
10 hectare
Opgesteld vermogen
15 MWp
Jaarlijkse opbrengst
14.500 MWh
Aantal huishoudens
4.000

Voorbereiden
vergunning

Vergunning
verleend

SDE+
toegekend

Voorbereiden
bouw

Bouwen
zonnepark

In
bedrijfstelling

Contact

Heeft u nog vragen? Of wilt u meer weten over PowerField?
Bel, mail of laat uw contactgegevens achter via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag!

PowerField logo

PowerField Netherlands B.V.
Veerdijk 40-D
1531 MS Wormer

Winschoterdiep 50
9723 AB Groningen

T. 084 – 4300 038
(op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur)
E. info@powerfield.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.