28 februari 2023

Smart Storage Magazine | PowerField plaatst eerste batterijen bij zonneparken Valthermond en Wanneperveen

PowerField installeert in de komende weken zijn eerste batterijen – waaronder een exemplaar van 52 megawattuur – voor de opslag van zonne-energie die opgewekt wordt bij zonneparken in Valthermond en Wanneperveen.

De batterij in Wanneperveen wordt met haar opslagcapaciteit direct een van de grootste batterijen van Nederland. Door het energieopslagsysteem heeft PowerField slechts een deel van de toegekende netcapaciteit nodig op de piekmomenten. De capaciteit die vrijkomt, kan netbeheerder Enexis gebruiken voor andere duurzame-energieprojecten.

5 jaar eerder

De tweede batterij wordt geplaatst bij het zonnepark in Valthermond, en heeft een opslagcapaciteit van 12 megawattuur. Het zonnepark wordt dit jaar gebouwd, in gebruik genomen en aangesloten op de bestaande aansluiting van Zonnepark Emmen. Normaal gesproken zou het zonnepark pas in 2028 kunnen worden aangesloten op het stroomnet, maar dankzij de batterij kan dit 5 jaar eerder gebeuren.

PowerField plaatst de batterijen om optimaal gebruik te kunnen maken van de netcapaciteit. Door de energie tijdelijk op te slaan in een batterij, kan de opgewekte zonne-energie die het bedrijf niet altijd direct kwijt kan op een later tijdstip alsnog teruggeleverd worden.

Verantwoordelijkheid nemen

‘Wij nemen als ontwikkelaar en eigenaar van zonneparken onze verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het optimaal benutten van de beschikbare netcapaciteit’, stelt Ivo van Dam, chief technology officer van PowerField. ‘Dankzij deze batterijen doen we namelijk geen beroep op de verzwaring van het Nederlandse elektriciteitsnet. Naast deze 2 projecten hebben we in de toekomst verschillende initiatieven gepland voor grootschalige batterijoplossingen.’

Tijdgebonden contract

Vorig jaar zijn netbeheerder Enexis en PowerField een pilot gestart, waarbij het bedrijf een flexibele toegang heeft tot transportcapaciteit van het elektriciteitsnet op de momenten dat die capaciteit beschikbaar is. Zo kan Zonnepark Valthermond worden aangesloten op het zonnepark in Emmen, en kan Zonnepark Wanneperveen de bestaande vaste aansluiting op bepaalde momenten verkleinen.

Van Dam: ‘Wij willen de grootste virtual power plant van Europa bouwen waarin zonne-energie wordt gecombineerd met energieopslag in batterijen en laadpunten voor elektrische auto’s via onze dochteronderneming PowerGo. We kijken er dan ook zeer naar uit om onze eerste projecten met energieopslag te starten.’