4 april 2023

Solar Magazine | PowerField en PerPetum Energy starten bouw Zonnepark De Dreef

PowerField en PerPetum Energy hebben het startschot gegeven voor de bouw van Zonnepark De Dreef in Valthermond. De zonneweide wordt dit jaar opgeleverd en gaat genoeg energie opwekken voor 3.800 huishoudens.

Het zonnepark is ontwikkeld door en in eigendom van PowerField en wordt gebouwd door de Belgische epc-contractor PerPetum Energy.

Oost-westopstelling

De zonnepanelen worden geplaatst in een oost-westopstelling. Rondom het zonnepark wordt een haag aangeplant die het zicht op de zonnepanelen onttrekt.

PowerField plaatst bij de zonneweide batterijen om optimaal gebruik te maken van de netcapaciteit. Op de tijdstippen wanneer veel vraag is naar energie kan via de batterij eerder opgeslagen zonne-energie alsnog worden geleverd. De batterij krijgt een opslagcapaciteit van 12 megawattuur en is het eerste project van PowerField waar een energieopslagsysteem geplaatst wordt. Normaal gesproken zou de zonneweide pas in 2028 kunnen worden aangesloten op het stroomnet, maar dankzij deze oplossing is dit in 2023 al mogelijk.

Tijdgebonden contract

In 2022 zijn Enexis Netbeheer en PowerField een pilot gestart, waarbij PowerField een flexibele toegang heeft tot het elektriciteitsnet op momenten dat daar capaciteit beschikbaar is. Voor Zonnepark De Dreef betekende dit dat de bestaande netaansluiting op specifieke momenten wordt verkleind, waardoor transportcapaciteit beschikbaar is gekomen voor aanvragers die op de wachtlijst staan. Om dit mogelijk te maken, maakt PowerField gebruik van de batterij om hierin het op piekmomenten teveel aan opgewekte stroom op te slaan.