15 juli 2020

Zonnepanelen en waarde van uw woning

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak, maar hebt u hier ook wat aan als u uw huis later wilt verkopen? Ja, uit onderzoek blijkt dat een huis met zonnepanelen niet alleen sneller verkoopt, maar ook meer waard is. Gemiddeld stijgt een woning ongeveer € 5.000 in waarde bij een gemiddeld zonnesysteem. Bij grotere installaties neemt de waarde nog meer toe. Een goede investering dus.

Kopers willen liever een huis met zonnepanelen

Ruim 35% van de kopers geeft bij de zoektocht naar een nieuwe woning de voorkeur aan een huis met zonnepanelen. Slechts 4% wil een woning zonder zonnepanelen. Als u investeert in zonnepanelen, dan verhoogt dit dus direct de waarde van uw woning. Soms zelfs met een bedrag dat hoger is dan de investering in de zonnepanelen zelf.

Waarom een woning met zonnepanelen in waarde stijgt

We geven een aantal goede redenen waarom uw woning met zonnepanelen ‘beter’ is dan zonder zonnepanelen:

U voegt waarde toe aan uw woning
Net zoals een verbouwing, nieuwe badkamer of CV-ketel uw huis aantrekkelijker maakt voor kopers, zo zijn zonnepanelen ook een waardevolle toevoeging aan uw woning. Door het toevoegen van die waarde neemt ook de verkoopwaarde van uw huis toe.

Het energielabel wordt beter
Daarnaast is tegenwoordig voor elke woning een energielabel verplicht. Dit energielabel is vergelijkbaar met de labels voor elektrische apparaten en auto’s en wordt aangegeven door de letters A tot en met F (‘A’ is het hoogst haalbare label). Wanneer u zonnepanelen op uw woning plaatst, stijgt het energielabel direct met minimaal één, maar vaak zelfs met meerdere stappen. Hiermee stijgt ook de waarde van uw huis.

Lagere energierekening
Bovendien bent u maandelijks veel minder geld kwijt bent aan uw energierekening, omdat u (voor een deel) uw eigen energieverbruik opwekt. Dit bespaart natuurlijk ook de kopers veel geld. Dit maakt uw woning ook aantrekkelijker voor de verkoop.

Koper krijgt hogere hypotheek

Bij veel banken kunnen kopers van een huis met zonnepanelen veel meer geld lenen en dus een hogere hypotheek krijgen. Meestal is dat bijna € 10.000 bovenop het maximale hypotheekbedrag. Als de zonnepanelen op het dak meer energie opwekken dan u verbruikt, dan kan er vaak zelfs tot € 25.000 extra geleend worden. Zo komt uw huis voor kopers sneller binnen handbereik en verkoopt u het tegelijkertijd voor een hele mooie prijs. Met zonnepanelen is uw woning simpelweg veel meer waard.