De door PowerField ontwikkelde zonneparken in Leek, Kampen en Markelo zijn gerealiseerd. De drie projecten hebben een vermogen van in totaal 54 MWp en voorzien meer dan 15.000 huishoudens in de regio’s van duurzame energie. De vergunningen voor de zonneparken werden door PowerField geregeld, waarna Chint Solar de verdere ontwikkeling en realisatie op zich nam. De drie zonneparken zijn in het najaar van 2021 in gebruik genomen. De zonneweiden zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van netbeheerder Enexis.
Zonnepark Leek
Zonnepark Leek is gelegen ten noorden van de Rijksweg A7, ter hoogte van Leek en Tolbert. Het is gerealiseerd op gronden die door de gemeente waren gereserveerd voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Leeksterveld. Op de ongeveer 22 hectare grond zijn bijna 53.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Het 28,6 MWp zonnepark voorziet daarmee ongeveer 9.000 huishoudens van groene stroom. Bij de landschappelijke inpassing is er rekening gehouden met zichtlijnen en bestaande landschapselementen.
Zonnepark Kampen
Het zonnepark in Kampen is gelegen in de Koekoekspolder nabij IJsselmuiden. Het gebied bestond uit een voormalig glastuingebied en is verdeeld over twee percelen. Het 11,8 hectare grote zonnepark heeft een vermogen van 19,4 MWp en voorziet daarmee ongeveer 5.900 huishoudens in de regio van duurzame energie.
Zonnepark Markelo
Het zonnepark in Markelo is gerealiseerd op het terrein van een voormalig asielzoekerscentrum in de buurtschap Herike-Elsen in de gemeente Hof van Twente. Het terrein werd sinds 2012 niet meer gebruikt. De oppervlakte van het zonnepark beslaat bijna vijf hectare. Dat is goed voor 6,5 MWp en voorziet daarmee ongeveer 2.000 huishoudens van groene stroom.
Leerlingen van de basisschool ODS Elserike hebben in oktober een rondleiding gekregen over het zonnepark Markelo. De leerlingen hebben tijdens een door PowerField en Chint Solar georganiseerde duurzaamheidsochtend meer geleerd over zonne-energie en de werking van het zonnepark. Ook natuur en biodiversiteit kwamen aan de orde. Het zonnepark biedt namelijk volop mogelijkheden voor de natuur. Speciaal voor roofvogels zijn er nestmanden opgehangen om ze een broedplaats te bieden. De planten die zijn ingeplant zullen de komende jaren een rustgebied voor verschillende flora en fauna vormen. En dankzij het verhoogde hekwerk kan klein wild probleemloos passeren.
Belangrijke bijdrage aan klimaatdoelstellingen
Met deze zonneparken wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Westerkwartier, Kampen en Hof van Twente. De drie projecten hebben samen een vermogen van 54 MWp en voorzien meer dan 15.000 huishoudens in de regio’s van duurzame energie, waardoor er weer een mooie stap in de energietransitie van Nederland wordt gezet.